استرس در سگ خیلی بیشتر از چیزی که فکر میکنید در آن ها اتفاق میافتد. از این هم بدتر، حتا میتواند روی سلامتشان تأثیر منفی بگذارد.
اینجا به پنج مورد از متداولترین نشانههای استرس و اضطراب در سگها اشاره میکنیم که کمکتان میکند بتوانید این مشکل را در آنها تشخیص داده و سریعتر کمک بگیرید.
۱. اسهال، یبوست یا مشکلات گوارشی دیگر
بااینکه این علائم معمولاً مربوط به بیماریها و عدمتحمل بعضی غذاها دانسته میشوند، ولی مشکلات معده و روده مثل اسال و یبوست ممکن است با اضطراب هم اتفاق بیفتند. اگر این علائم در سگتان بهصورت غیرعادی شدید و جدی شد حتماً با دامپزشک مشورت کنید، مخصوصاً اگر بیشتر از ۲۴ ساعت طول کشید یا اسهالش خونی بود. وجود خون در اسهال و استفراغ میتواند نشانهی یک بیماری مربوط به غذای حیوان باشد.
۲. کماشتهایی یا بیاشتهایی
سگها مثل ما رژیم نمیگیرند، بهخاطر همین خیلی مهم است که اگر پتتان یکدفعه علاقهاش را به غذاخورند از دست داد یا به کل دست از غذا خوردن کشید با پزشکش مشرت کنید. این مشکل میتواند بهخاطر استرس یا مشکل ی دیگر مثل آنورکسیا باشد که باعث میشود سگتان اصلاً لب به غذا نزند و مصرف غذای روزانهاش تا حدی پایین بیاید که موجب کاهشوزن شدید شود.
۳. گوشهگیری
البته بعضی از سگها هرازگاهی دوست دارند زمانی را برای خودشان تنها باشند ولی سگی که مدام خودش را از آدمها یا پتهای دیگر جدا میکند، ممکن است دچار مشکل اضطراب یا یک بیماری دیگر باشد. دامپزشک میتواند به شما در تشخیص علت این رفتار غیرعادی کمک کند.
۴. افزایش ساعت خواب
مطمئناً تا امروز به ساعات و برنامهی خواب پتتان عادت کردهاید. اگر میبینید سگتان بیشتر از زمان همیشگی میخوابد یا همیشه بیحال است، حتماً با دامپزشک در میان بگذارید. بیخالی معمولاً اولین نشانهی بیماری، جراحت یا آسیب روانی در سگهاست. همینطور میتواند نشانهی مشکلاتی مثل دیابت، مشکلات قلبی و کبدی، تومور، اسهال و کمآب شدن جدی بدن، کمکاری تیروئید، کمخونی و مسمومیت هم باشد.
۵. خشونت درمقابل انسانها و حیوانات دیگر
رفتارهای خشن نسبت به آدمها و پتهای دیگر میتواند نشانهی استرس در سگها باشد. قبل از بدتر شدن این مشکل حتماً با دامپزشک مشورت کنید. خیلی از نشانههای خشونت معمولاً با وضعیت بدنی ترسیده و حالات صورت همراه است. درمان خشونت معمولاً بر تکنیکهای مدیریت رفتار تمرکز دارد که به سگ کمک میکند با اضطراب و خشم خود کنار بیاید. تجهیزاتی مثل پوزهبند هم میتواند در زمانهایی که سگ بیرون از خانه است، از آسیب رسیدن به انسانها و حیوانات دیگر جلوگیری کند.
استرس در سگ را از کجا بفهمیم؟
اگر از کلماتی مثل مضطرب، ترسیده، عصبی، یا پراسترس برای سگ تان استفاده کردهاید، حتماً او را در یک یا چند مورد از وضعیتها و حالتهایی که در زیر توضیح میدهیم دیدهاید.
صاف شدن گوشها: این یک نشانهی قطعی از نگرانی و ترس در سگهاست. گوش های بعضی از سگها وقتی استرس دارند صافتر میشود ولی خیلی از آنها برای مسدود کردن صدای اطراف گوشهای خود را میخوابانند.
لیسیدن لبها: سگهای وقتی عصبی هستند بیش از حد عادی لبهایشان را لیس میزنند. این کار باعث میشود بتوانند اطلاعات چشایی بیشتری درمورد محیطاطرافشان پیدا کنند.
خیره شدن چشمها: سگهای ترسیده یا مضطرب معمولاً برای پیدا کردن صدا یا چیزی که باعث ترسشان شده اطراف را نگاه میکنند.
واقواق یا ناله کردن: این رفتار یک روش طبیعی برای بیرون ریختن اضطراب است، هم در انسانها و هم حیوانات.
قرار دادن دم بین پاها: سگهای ترسیده و مضطرب معمولاً دمشان سفت میشود و آن را بین دو پایشان میبرند.
لرزیدن: اگر بااینکه سگتان سردش نیست ولی میلرزد، میتواند یک نشانهی استرس باشد. مثل خود ما که گاهی در بعضی موقعیتهای ترسناک میلرزیم.
نفس نفس زدن: سگها معمولاً وقتی گرمشان است برای خنک کردن خودشان یا وقتی استرس و هیجان دارند نفسنفس میزنند. بنابراین اگر بهخاطر ورزش یا هوا گرمش نشده و نفسنفس میزند ممکن است دچار اضطراب شده باشد.
سعی در قایم شدن: اگر سگتان تلاش میکند مدام خودش را گوشهای یا زیر مبلمان قایم کند، یک نشانهی روشن از استرس و ترس در اوست.
چطور میتوانید به سگی که استرس دارد کمک کنید؟
اگر رفتار سگتان به هر طریقی بهصورت ناگهانی تغییر میکند، حتماً از دامپزشک وقت بگیرید. دامپزشک میتواند بعد از تشخیص و بررسی علائم توصیههایی برای پایین آوردن سطح استرس سگتان پیشنهاد دهد. در زیر به چند مورد از راههایی که به کم کردن استرس سگها کمک میکند اشاره میکنیم: بهصورت منظم با سگتان بازی و ورزش کنید. فعالیتهای فیزیکی مثل پرت کردن اسباببازی و توپ یا رفتن به پیادهروی راهی عالی برای پایین آوردن استرس سگهاست. سگها ممکن است بهخاطر مسائل محیطی مثل رعدوبرق یا آتشبازی هم مضطرب شوند. مثلاً اگر میدانید آن شب قرار است باران و رعدوبرق باشد، یا شب آتشبازی است، میتوانید سگتان را چند ساعت زودتر بیرون ببرید و حسابی خستهاش کنید، غذایش را زودتر بدهید و کمی تشویقی برای آخر شبش نگه دارید. این کار باعث میشود از آن سروصداها استرس نگیرد و خاطرهی خوبی در ذهنش بماند.