خرگوش حیوانی بازیگوش است که افراد بسیاری را برای نگهداری به سمت خود جذب کرده است، شما می توانید خرگوش را در منزل یا بهتر بگویم در حیاط منزلتان نگهداری کنید، محلی که برای نگهداری این حیوان بازیگوش تهیه می کنید از نظر مساحت و ارتفاع باید مناسب برای او باشد که بتواند راحت روی پاهای خود بلند شود و برای یک خرگوش با وزن دو کیلو گرمی به محلی به سطح سه متر مربع احتیاج می باشد.
رطوبت محل نگهداری خرگوش را حتما باید بررسی کنید اگر بیرون از منزل است حتما باید لانه ی او عایق باشد و اگر داخل منزل نگهداری می کنید کف لانه باید توری باشد که ادرار و رطوبت آن در کف لانه باقی نماند و حتی برای تمیز کردن لانه ی او نیز شما راحت تر باشید.
به هیچ عنوان خرگوش های نر را کنار هم نگه ندارید چون امکان دارد با هم دعوا کنند و نر و ماده را نیز به جز فصل جفت گیری بهتر است جدا از هم نگه داری کنید ولی شما می توانید خرگوش های ماده را بدون ایجاد مشکلی در کنار هم نگهداری کنید.
از شاخص های مهم برای نگهداری خرگوش درجه حرارت، رطوبت، نور می باشد. خرگوش می تواند درجه ۴ تا ۲۷ را تحمل کند ولی درجه ای که توصیه می شود از ۱۶ الی ۲۲ می باشد و رطوبت مورد نیاز حدود ۴۰ تا ۶۰ % و حداقل مدت روشنایی و نور مورد نیاز ۱۴ تا ۱۶ ساعت می باشد و اگر نور کافی به او نرسد در پاییز برای جفت گیری دچار مشکل خواهد شد.
غذای مناسب خرگوش
برای تغذیه مناسب این حیوان شما می توانید از جیره های غذایی که در فروشگاه ها به فروش می رسد خریداری کنید که این غذاها شامل:
- پروتئین
- فیبر خام
- انرژی
می باشد و در کنار این غذا می توانید به او سبزیجات نیز بدهید ولی باید دقت کنید که فاسد و کپک زده نباشند.
[quote]سن بلوغ خرگوش ۲۴ تا ۱۶۶ هفته می باشد.[/quote]
خرگوش از نظر فیزیولوژیک شبیه نشخوارکنندگان می باشد و دستگاه گوارش بسیار حساسی دارد، زمانی که شما می خواهید غذای او را تغییر بدهید باید به آهستگی و حدود ۴ الی ۵ روز طول بکشد تا دچار اختلالات گوارشی نشود زیرا امکان دارد بر اثر آسیب رسیدن به دستگاه گوارشش از بین برود و دچار مرگ شود.
بهداشت عمومی برای نگهداری خرگوش
بیماری های زیادی وجود دارد که امکان انتقال آن از خرگوش ها به انسان رخ دهد با اینکه سرایت بیماری از خرگوش های اهلی و خانگی بسیار کم است ولی باید نکات بهداشتی را حتما رعایت کرد.
از جمله بیماری هایی که از خرگوش به انسان منتقل می شود، می توان موارد زیر را نام برد:
- سالمونلوز
- تولارمی
- هاری
- عفونت های قارچی پوست و مو
- سل و…
پیشگیری از بیماری خرگوش
برای جلوگیری از دچار شدن خرگوش به بیماری و انتقال آن به صاحبش باید به نکات زیر دقت کرد:
- بعد از خرید خرگوش او را حتما باید برای معاینه نزد دامپزشک برد و از توصیه و راهنمایی او برای نگهداری خرگوش استفاده کنید
- بهتر است لانه ی خرگوش جایی در بیرون از منزل مانند حیاط قرار بگیرد.
- اگر داخل منزل او را مجبور شدید نگه دارید حتما جایگاه مخصوصی داشته باشد و از رفت و آمد او در منزل خودداری کنید.
- لانه ی خرگوش باید روزانه تمیز شود.
- از ارتباط خرگوش با حیوانات خانگی دیگران و با گربه های ولگرد جدا خودداری کنید.
- پس از تماس با خرگوش حتما دست های خود را بشوئید.
- اگر در رفتار و یا ظاهر خرگوش تغییری دیدید، او را حتما به درمانگاه مخصوص حیوانات ببرید تا مورد معاینه دامپزشک قرار بگیرد.
- برای پیشگیری از بروز بیماری در خرگوش واکسنی وجود ندارد و تنها واکسن هاری است، آن هم در مواردی که حیوان در منطقه ای باشد که هاری شایع می باشد، استفاده می گردد.