آیراوت

مشاوره رایگان و پشتیبانی: 02191095293

آشنایی با بیماری های ایگوانا

بیماری های ایگوانا

ایگواناها هم مانند سایر حیوانات بیمار می شوند اما از بیماری های ایگوانا می توان با تشخیص به موقع در مراحل اولیه پیشگیری کرد. صاحبان این جانوران باید از لحاظ جسمی و ظاهری ایگوانا را بررسی کرده و با کوچکترین تغییر بیماری را تشخیص دهند. سپس ایگوانا را پیش دامپزشک متخصص خزندگان برای انجام مراحل درمان ببرند.

انواع بیماری های ایگوانا و راه درمان

در زیر ۱۲ نوع از بیماری های ایگوانا که ممکن است به آن مبتلا شود بیان کرده و علائم و راه درمان این بیماری ها را بیان می کنیم. با ما همراه باشید.

بیماری سوختگی پوست ایگوانا

همانطور که می دانید خزندگان موجوداتی خونسرد هستند، به همین دلیل ایگوانا ممکن است بیش از حد به منبع گرمایی موجود در محیط زندگی اش که اغلب تراریوم است، نزدیک شود. منبع گرمایی مورد استفاده برای تراریوم اغلب لامپ UVB است و زمانی که حیوان در تماس نزدیک با لامپ باشد، ممکن است سطح پوستش دچار سوختگی شود. سوختگی پوست یکی از بیماری های ایگوانا می باشد. این سوختگی ها ممکن است در حد یک لکه یا تاول باشند ولی اگر رسیدگی نشود، ممکن است عفونت کنند و مشکل ساز شوند. توصیه می شود در ابتدای سوختگی، محل مورد نظر را با بتادین یا Nolvasan استریل کنید و پس از آن یک لایه نازک پماد آنتی بیوتیک روی پوست بزنید. در مورد سوختگی های شدید که می توانند به سرعت عفونی شوند، باید از داروهایی مانند پماد سوختگی یا پماد Debridement استفاده کنید. این داروها برای کاهش درد و ترمیم بافت از دست رفته مفید هستند. در هر صورت بهترین کار این است که قبل از انجام هر کاری به دامپزشک متخصص مراجعه کنید.

خراش صورت و بینی ایگوانا

اگر ایگوانا را داخل قفس نگهداری می کنید، ممکن است با این مشکل روبرو شوید زیرا زمانی که حیوان احساس ترس کند یا عصبی شود و یا اینکه بخواهد خودش را از داخل قفس رها کند، سر و صورتش را به میله های قفس می کوبد و این امر موجب صدمه دیدن پوزه و صورت ایگوانا می شود. بهتر است برای جلوگیری از این مشکل از تراریوم به عنوان محل زندگی حیوان استفاده کنید. تراریوم ها از جنس شیشه هستند و محیط امنی برای ایگوانا فراهم می کنند. شما می توانید فضایی را برای پنهان شدن ایگوانا در داخل تراریوم ایجاد کنید، تا در صورت لزوم بتواند به آنجا پناه ببرد و دیگر خودش را به در و دیوار نزند.

قطعی و شکستگی دم ایگوانا

دم برای ایگوانا نقش یک اندام دفاعی را دارد زیرا به دلیل ساختاری که دارد می تواند از آن مانند یک شلاق استفاده کند و به این ترتیب دشمن را از خود دور نگه می دارد. مارمولک ها این توانایی را دارند که اگر دم قطع شود آن را دوباره ترمیم کنند. (اگر دم با شیء سختی برخورد کند ممکن است دچار شکستگی یا حتی قطع شود) هر چقدر سن پائین تر باشد، قدرت ترمیم هم بیشتر است و زمان کمتری لازم است تا دم دوباره رشد کند، اما با بلوغ این سرعت و قدرت کمتر می شود. دامپزشک برای درمان شکستگی دم ایگوانا که جزو بیماری های ایگوانا است، آن را گچ می گیرد. اگر دم ایگوانا قطع شود، حیوان دچار خونریزی شدید می شود. درمان حتما باید توسط دامپزشک صورت گیرد. در این مرحله، اول از همه باید جلوی خونریزی گرفته شود، سپس با یک گاز استریل خون را از سطح بدن حیوان پاک کرده، بعد از آن قسمت قطع شده دم را در پودر Styptic فرو کنید تا خونریزی سریع بند بیاید. در مرحله بعد بدن را با بتادین تمیز کرده و مجددا از مواد بند آورنده ی خون استفاده کنید. این کار را باید چند روز تکرار کنید. توجه داشته باشید که محل قطعی دم باید خشک باشد و رویش را پماد آنتی بیوتیک بزنید. سپس باند پیچی کنید تا زخم کاملا خوب شود. بهتر است در این ایام رطوبت محل زندگی ایگوانا  70% باشد. حیوان را حمام نکنید و به او اجازه آب تنی ندهید. مراقب باشید که محل زندگی حتما عاری از هرگونه میکروب و عفونت باشد. بهتر است قفس را با محلول آب و بتادین رقیق شده کاملا بشویید.

بیماری عفونت چشمی ایگوانا

عفونت چشم یکی از بیماری های ایگوانا می باشد که در صورت عدم مراقبت، حیوان به آن دچار می شود. چشم یکی از اعضای حساس و در معرض خطر است. اگر چشم ایگوانا دچار خراش شود، ممکن است عفونت کند و عفونت در نهایت اگر درمان نشود، می تواند باعث نابینایی حیوان شود. شما باید دقت کافی به چشم حیوان داشته باشید و بدانید که چشم همیشه باید براق و کاملا بدون ترشح باشد. به محض مشاهده هرگونه مشکلی باید به دامپزشک مراجعه کنید.

بیماری یبوست ایگوانا

هضم حیوان کاملا به تغذیه روزانه بستگی دارد. زمانی که ایگوانا دچار یبوست شود، عمل دفع به صورت منظم انجام نمی شود. بنابراین می توان یبوست را یکی از بیماری های ایگوانا به شمار آورد. در دو صورت ممکن است ایگوانا دچار یبوست شود: یکی به دلیل وجود انگل های داخلی که برای پیشگیری از یبوست در ایگوانا، انجام تست انگل ضروری است. دوم به دلیل اینکه ممکن است ایگوانا مواد مورد استفاده در بستر محیط زندگی اش مانند شن، ماسه، خرده چوب و یا دانه های ریز پلاستیکی را خورده باشد. برای درمان یبوست می توانید ایگوانا را در معرض نور آفتاب طبیعی قرار دهید و هر روز او را با آب گرم حمام کنید تا روده ها تحریک شوند و عمل دفع آسان تر شود. از مواد خوراکی ضد یبوست مانند روغن مینرال، روغن Cat Hairball (یک روغن خوراکی مخصوص گربه ها برای هضم موهایی که می خورند) و Petroleum Jelly زیر نظر دامپزشک نیز می توانید استفاده کنید.

 انواع بیماری های ایگوانا -  پرشین پت شاپ

بیماری استفراغ ایگوانا

ایگوانا و کلا مارمولک ها خیلی کم دچار استفراغ می شوند به همین دلیل استفراغ کردن حتما نشاندهنده یک مشکل است. از مواردی که باعث استفراغ ایگوانا می شود می توان به دلایل زیر اشاره کرد:

  • پایین بودن دمای محیط زندگی
  • خوردن غذاهایی با اندازه درشت
  • وجود بیماری های عفونی باکتریایی یا انگلی
  • عفونت گلو یا سیستم گوارشی یا وجود غده در گلو یا سیستم گوارشی

بی اشتهایی ایگوانا

بی اشتهایی می تواند علامتی برای وجود هرگونه مشکلی در سلامت ایگوانا و جزو بیماری های ایگوانا باشد. بنابراین زمانی که متوجه شدید حیوان میزان غذایش از روز قبل کمتر شده، حتما باید به دنبال علت و راه حل باشید.

بیماری انگل ایگوانا

بیماری انگلی یکی دیگر از بیماری های ایگوانا می باشد که ممکن است هم داخلی باشد و هم خارجی و ایگوانا مستعد ابتلا به هر دو نوع آن است. زمانی که ایگوانا خریداری می کنید یا ایگوانایی دارید که به تازگی از محل زیست طبیعی خود جدا شده است، باید حیوان را به مدت ۳۰ روز قرنطینه کنید و حتما تست انگل از مدفوع و خون را انجام دهید. مدفوعی که برای تست مورد استفاده قرار می گیرد نباید بیش از ۲۴ ساعت از دفعش گذشته باشد. نکته مهم در مورد انگل این است که تعدادی انگل در بدن ایگوانا زندگی می کنند که با حیوان همزیستی داشته و در واقع برای هضم غذا مفید هستند؛ بنابراین برای بیماری انگلی حتما باید به دامپزشک متخصص خزندگان مراجعه کنید.

بیماری قانقاریا در ایگوانا (لکه های سیاه رنگ روی پوست)

ایگوانا به صورت طبیعی بر روی پوستش لکه های تیره رنگی دارد اما گاهی لکه هایی به رنگ قهوه ای یا سبز تیره روی فلس ها مشاهده می شوند که نشانه عفونت قارچی بوده و بسیار خطرناک هستند. این لکه ها توانایی تکثیر دارند و به راحتی ایگواناهای دیگر را نیز مبتلا می کنند و ممکن است گاهی تمام پوست بدن ایگوانا را درگیر کنند. از علل این بیماری می توان به آلودگی، نمناکی، کپک زدگی محل زندگی و آلودگی آب مورد استفاده برای استحمام ایگوانا اشاره کرد. دامپزشک بعد از تشخیص، پماد ضد قارچ تجویز می کند. در صورت مشاهده هر گونه لکه غیر طبیعی بر روی پوست باید سریعا به دامپزشک مراجعه کنید زیرا در غیر این صورت عفونی شده و جلوی رسیدن خون به پوست را می گیرند که باعث بروز قانقاریا و نهایتا مرگ ایگوانا می شود. قانقاریا دو نوع است: قانقاریای خشک و قانقاریای مرطوب. در نوع خشک، پوست و بافت ها سیاه شده و ورقه ورقه می شوند اما در نوع مرطوب، پوست سیاه می شود اما ورقه ورقه نمی شود، بلکه متلاشی شده، عفونت می کند و واگیردار است.

عفونت دهان ایگوانا

این بیماری، از جمله بیماری های مشترک انسان و ایگوانا می باشد. یکی از بیماری هایی که ممکن است ایگوانا به آن مبتلا  شود، عفونت دهان است. عواملی که می توانند باعث بروز این مشکل شوند، رطوبت بیش از حد، درجه حرارت بالا و تغذیه بد هستند. عفونت دهان معمولا با چرک کردن و تورم و التهاب لثه همراه است و اگر به خوبی درمان نشود ممکن است باعث عفونت دستگاه تنفسی شود. از دیگر عوامل ایجاد شدن این بیماری می توان به آسیب دیدگی دهان در اثر برخورد صورت به میله های قفس اشاره کرد. عفونت دهان اگر پیشرفت کند باعث خونریزی بافت دهان می شود و ممکن است به بیماری های باکتریایی واگیرداری مانند Salmonella و Pseudomonas و Klebsiella تبدیل شود.

بهتر است از همان ابتدا سریعا به دامپزشک مراجعه کنید زیرا برخی از این بیماری ها نه تنها برای حیوان خطرناک هستند بلکه ممکن است به انسان نیز سرایت کنند. زمانی که دهان عفونت می کند به علت تورم لثه حیوان درد زیادی می کشد و نمی تواند به راحتی غذا بخورد. در نتیجه سیستم ایمنی اش ضعیف می شود و مکانیزم دفاعی بدن در برابر عفونت کارایی خوبی نمی تواند داشته باشد. دامپزشک برای درمان آنتی بیوتیک قوی و گاهی هم جراحی بافت عفونی لثه را تجویز می کند. عفونت دهان را در مراحل اولیه می توان با متعادل سازی رطوبت، دما و تغذیه مناسب و یا حتی تغییر محیط زندگی ایگوانا درمان کرد اما اگر بیماری پیشرفت کند ممکن است دندان ها پوسیده شوند و با کوچکترین ضربه یا صدمه ای بافت لثه پاره شده و عفونت به سایر قسمت های بدن منتقل شود. این بیماری حتی می تواند چشم و ریه ها را نیز درگیر کند.

مشکلات تنفسی ایگوانا

یکی دیگر از مشکلاتی که ممکن است برای ایگوانا پیش بیاید، مشکل در عمل تنفس است. دما و میزان رطوبت محل زندگی ایگوانا بسیار مهم هستند زیرا مثلا اگر محیط بیش از اندازه سرد باشد، قدرت مقابله ایگوانا با ویروس از بین می رود و یا اگر رطوبت زیاد باشد و تهویه مناسبی هم وجود نداشته باشد، محیط برای رشد ویروس و میکروب مناسب می شود. وجود ویروس و میکروب باعث بروز بیماری عفونی و در نهایت مشکلات تنفسی می شوند. در این زمان نفس کشیدن برای ایگوانا سخت می شود و نفسش همراه با صدا خواهد بود. اگر دقت کنید چون به سختی نفس می کشد، دهانش را باز نگه می دارد و درون دهان مایعی لزج که از بینی خارج می شود و به دهان می ریزد، جمع می شود. البته این مایع با ترشحات طبیعی بینی متفاوت است.

بیماری اسهال در ایگوانا

ایگوانای سالم، مدفوعی با شکل یکنواخت به رنگ سبز تیره، قهوه ای یا سیاه دارد و بوی آن مانند سبزی یا گیاه فاسد است و نباید بویش تند باشد. در کل دفع مزاج در ایگوانا به سه شکل است:

  • مدفوع
  •  ادرار
  • قسمتی سفید رنگ

هر سه قسمت همراه با هم دفع می شوند. اگر ایگوانا دچار اسهال شود، مدفوعش بسیار رقیق و با ادرار بسیار زیادی همراه خواهد بود. این بیماری بر اثر خوردن میوه زیاد یا غذای مرطوب، درجه حرارت نامناسب (یا خیلی پایین یا خیلی بالا) و استرس زیاد رخ می دهد. البته وجود میکروب و محیط آلوده هم باعث اسهال می شوند. برای درمان حتما به دامپزشک مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید بستن