ما در آیراوت قصد داریم شما را با انواع بیماری های خوکچه هندی و درمان بیماری های خوکچه هندی آشنا کنیم.
زمانی که شما قصد دارید یک حیوان خانگی را به سرپرستی بگیرید، بیماری های شایع در این حیوان برای شما اهمیت زیادی پیدا می کند. هم چنین بعضی از افراد نگران سرایت بیماری های خوکچه هندی به انسان هستند.
انواع بیماری های خوکچه هندی و راه درمان
در زیر ۱۴ نوع از بیماری های ایگوانا که ممکن است به آن مبتلا شود بیان کرده و علائم و راه درمان این بیماری ها را بیان می کنیم. با ما همراه باشید.
عفونت تنفسی خوکچه هندی
از دیگر بیماری های خوکچه هندی می توان به عفونت تنفسی آن ها اشاره کرد. خوکچه های هندی بیشتر اوقات خود را در هوایی سپری می کنند که پر از ذرات بسیار کوچک است، از این رو آنها به شدت مستعد ابتلا به عفونت های مربوط به سیستم تنفسی هستند. سیستم تنفسی شامل بینی، گلو و ریه هاست. برخی از علائم عفونت تنفسی بسیار به آلرژی شبیه هستند اما در هر صورت چه این علائم مربوط به عفونت باشد چه تنها یک آلرژی باشد، حتما باید به دامپزشک مراجعه کنید. زیرا در هر دو صورت تنفس خوکچه هندی را با مشکلات جدی روبرو می کنند و حتی ممکن است باعث مرگ حیوان شوند. بعضی از علائم عفونت های تنفسی شامل بیخوابی، عدم تحرک، بی اشتهایی، پف کردن پوشش بدن حیوان، عطسه، سرفه، خس خس سینه و یا آبریزش بینی و چشم می شود. به احتمال زیاد دامپزشک توصیه می کند که اقداماتی را در جهت کاهش میزان گرد و غبار و استفاده از اسپری هایی که حیوان در معرض آنها قرار دارد، انجام دهید و همچنین ممکن است داروهایی مانند آنتی بیوتیک نیز تجویز کند.
بیماری اسکوروی (کمبود ویتامین ث خوکچه هندی)
ویتامین ث برای خوکچه های هندی بسیار ضروری و مهم است. مانند انسان، خوکچه هندی خودش، قادر به ساخت و تامین ویتامین ث مورد نیاز بدنش نیست. بنابراین نیاز دارد که هر روز میزان معلوم و مشخصی را دریافت کند در غیر این صورت با مشکلاتی نظیر مشکلات دندانی، رشد و تضعیف سیستم ایمنی روبرو می شود.
متاسفانه شما نمی توانید میزان زیادی از این ویتامین را در یک وعده به او بدهید و امید داشته باشید که او این میزان را برای چندین نوبت استفاده کند. آنها نمی توانند ویتامین ث را ذخیره کنند و هر مقدار اضافه تر از نیاز روزانه شان به او ویتامین ث بدهید، او همه مقدار اضافی را دفع خواهد کرد. یک خوکچه هندی بالغ به میزان ۱۰ میلی گرم ویتامین ث در روز نیاز دارد و خوکچه های مریض، باردار و در حال رشد به ۳۰ میلی گرم ویتامین ث نیاز دارند.
اسکوروی در اثر کمبود ویتامین ث بوجود می آید و علائم اسکوروی شامل توقف رشد در خوکچه هندی، تورم مفاصل و سختی مفاصل است. سختی مفاصل ممکن است تا جایی ادامه پیدا کند که حیوان دیگر قادر نباشد از پاهای عقبی خود استفاده کند و بپرد. در مراحل پیشرفته بیماری، پاهای عقبی فلج می شوند، حیوان شکلی خمیده و قوز کرده پیدا می کند. در تولید مثل به شدت دچار مشکل می شود و سقط جنین صورت می گیرد و یا اینکه جنین مرده به دنیا می آورد. کمبود ویتامین ث خوکچه هندی را به شدت در برابر عفونت آسیب پذیر می کند، بنابراین نگه داشتن میزان این ویتامین در سطح بالا در بدن بسیار مهم است. اسکوروی کمبود شدید ویتامین ث و جزو بیماری های خوکچه هندی است و برخی از انواع کمبود این ویتامین در سطح پایین هم وجود دارند. حیواناتی که کمبود ویتامین ث کمی دارند، به مشکلاتی مانند کوتاه قدی، کاهش طول عمر و ابتلا به عفونت بر میخورند. غذاهایی که منبع کافی برای تامین ویتامین ث مورد نیاز دوران رشد خوکچه هندی یا خوکچه باردار باشند، زیاد نیستند. هویج، ریشه چغندر و سیب، منبع کافی برای خوکچه هندی نیستند. بنابراین توصیه می شود که بروکلی، کلم پیچ و کلم را جایگزین کنید. همچنین می توانید از قرص ویتامین ث در آب آشامیدنی حیوان یا غذاهای خشک غنی شده با ویتامین ث استفاده کنید.
بیماری تومور خوکچه هندی
زمانی که خوکچه هندی تان را به طور مرتب از لحاظ سلامتی چک می کنید، خوب است که پوشش او را هم لمس کنید تا اگر غده یا توده ای وجود داشت از طریق لمس کردن متوجه آن شوید. تومورها در هر جایی از بدن خوکچه هندی ممکن است به وجود آیند. پس ما توصیه می کنیم در صورت احساس هرگونه توده یا غده ای سریعا به دامپزشک مراجعه کنید. مخصوصا اگر این توده ها به صورت ناگهانی ظاهر شوند. خوکچه های هندی ممکن است به توده و غده های سرطانی مبتلا شوند و در شرایطی که خیلی جدی نباشند ممکن است تنها کیست های قابل درمان باشند. اگر توده سخت باشد ممکن است یک غده چربی بی ضرر باشد اما اگر رشد کند یا بزرگتر شود، حتما باید به دامپزشک مراجعه کنید.
بیماری آبسه خوکچه هندی (ورم چرکی)
آبسه جزو بیماری های خوکچه هندی می باشد و زمانی اتفاق می افتد که خوکچه هندی دچار عفونت می شود و بدن برای مقابله با این مشکل موادی را تولید می کند. آبسه ها ممکن است در هر جایی از بدن ظاهر شوند و گاهی اوقات ممکن است به صورت چند کیسه ی عفونی در کنار هم باشند. آبسه ها ممکن است هم در زیر و هم در روی پوست باشند. اگر متوجه شدید که اطراف زخم باز، متورم و قرمز شده است و تبدیل به یک حالت کپسولی شده، باید بدانید که خوکچه هندی تان مبتلا به آبسه شده است. اگر آبسه زیر پوست باشد، محل آن روی پوست داغ می شود و تبدیل به غده شده و موهای آن قسمت هم شروع به ریزش می کند. اگر در این زمان به دامپزشک مراجعه کنید، او آبسه را تخلیه می کند و اقداماتی را در جهت جلوگیری از عفونت بیشتر انجام می دهد. اگر آبسه ترکید، از گاز استریل و نوار چسب استفاده کنید و آن را ضدعفونی کرده و بپوشانید و حتما محل آلوده را ضدعفونی کنید. بعد از آن بهتر است از ویتامین ث برای خوکچه هندی استفاده کنید.
گرمازدگی خوکچه هندی
هر خوکچه هندی که در معرض دمای بالا باشد، ممکن است دچار گرمازدگی شود. دمای بیش از ۲۵ یا ۲۶ درجه سانتی گراد برای آنها ضرر دارد. با توجه به پوشش ضخیم و عدم توانایی آنها در عرق کردن بسیار مهم است که در فصل تابستان مراقب او باشید و او را در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار ندهید؛ به خصوص اگر در بیرون از خانه از او نگهداری می کنید. اگر خوکچه هندی دراز بکشد و تنفسش هم سریع شود، باید فورا به وسیله آب سرد (نه یخ) او را خنک کنید و ترجیحا او را به یک جایی که نسیم ملایمی هم بوزد، منتقل کنید. اگر دیدید هنوز هم به تندی نفس می کشد، مقدار بیشتری آب سرد رویش بریزید و چشم از او برندارید. برای جلوگیری از گرمازدگی، خوکچه هندی را در سایه و به دور از نور مستقیم خورشید و جایی که تهویه مناسب و مطبوع داشته باشد، نگه دارید. اگر در زمان گرمازدگی خوکچه را خنک نکنید، ممکن است دچار سکته شود. از نشانه های سکته بر اثر گرما می توان به نفس نفس زدن، ترشح زیاد بزاق، بی تحرکی، ضعف، حرکات غیر ارادی و تشنج اشاره کرد.
بیماری سنگ مثانه خوکچه هندی
در این وضعیت سنگ هایی از جنس کلسیم در مثانه خوکچه هندی تشکیل می شوند. این سنگ ها ممکن است باعث شوند تا حیوان نتواند ادرار کند. اگر از تشکیل این سنگ ها کاملا جلوگیری نشود، ممکن است تنها در عرض ۲۴ ساعت منجر به مرگ خوکچه هندی شوند. علائم آن شامل تورم مثانه و سفت شده معده است و حتی ممکن است بتوانید سنگ ها را با لمس کردن احساس کنید. خوکچه هندی ممکن است در هنگام دفع ادرار نیز احساس ناراحتی کند. سنگ های کلسیمی ممکن است باعث ادرار خونی و عفونت شوند. بنابراین بهتر به بستر محل دفع او دقت کافی داشته باشید. اگر لکه های خون را مشاهده کردید، حتما نیاز دارید که به دامپزشک مراجعه کنید.
مشکلات ادراری خوکچه هندی
اغلب سخت است که شما متوجه مشکلات ادراری خوکچه های هندی شوید، به خصوص اگر شما گروه بزرگی از آنها را نگهداری می کنید. چک آپ های منظم و نگاه دقیق به مثانه از نظر باد کردن به شما اطمینان کامل برای سلامت دستگاه ادراری می دهد. در این گونه موارد شکم خوکچه هندی به جای اینکه نرم باشد و پیچ و تاب نرمال خود را داشته باشد، سفت و سخت می شود. شما باید در هنگام نظافت و تمیز کردن قفس به جای خواب حیوان دقت کافی داشته باشید زیرا گاهی اوقات اولین نشانه ها در بروز مشکل را می توانید آنجا پیدا کنید. علائمی مانند خون یا اسهال باید فورا مورد بررسی قرار بگیرند. اگر هر یک از این علائم و رنگ ادرار خوکچه هندی را مشاهده کردید، بهتر است هر تعداد خوکچه هندی که دارید، همگی را معاینه کنید.
بیماری شپش خوکچه هندی
شپش ها شایع ترین حشراتی هستند که می توانند بر روی بدن خوکچه هندی زندگی کنند. آنها روی پوست و موی خوکچه هندی زندگی می کنند. آنها در حدود یک میلی متر طولشان است و در نزدیکی ریشه مو زندگی می کنند. روی پوست زندگی می کنند و به جای خوردن خون بیشتر از چربی پوست سر تغذیه می کنند و ممکن است در بعضی از موارد ایجاد آلرژی کنند و باعث ناراحتی حیوان شوند. خوشبختانه شپش را براحتی می توانید با یک درمان مناسب از بین ببرید. می توانید از یک شامپوی ضد شپش که از داروخانه یا دامپزشک محلی تان دریافت کرده اید، استفاده کنید. اگر بیشتر از یک خوکچه هندی دارید، حتما همگی را در یک زمان مورد درمان قرار دهید زیرا این انگل ها مسری هستند. هم زمان با درمان، محل زندگی را هم کاملا تمیز کنید تا شانس دوباره ابتلا به شپش را به حداقل برسانید. شپش باعث خارش شدید، زخم و در نهایت عفونت پوستی می شود. بنابراین در صورت مشاهده حتما فورا به درمان مناسب اقدام کنید.
بیماری کنه خوکچه هندی
کنه باعث ایجاد وضعیتی در خوکچه هندی می شود که به جرب سارکوپتیک معروف است. کنه یکی از دو عامل اصلی بروز جرب است. زیر پوست خوکچه هندی قرار می گیرد و شرایط بسیار کثیف و زننده ای همراه با درد را برای حیوان ایجاد می کند. علائم این بیماری شامل خارش، گزش، نازک شدن تار مو و ریزش موی تکه ای است. مناطقی که در ابتدا مورد حمله این موجودات قرار می گیرند، معمولا اطراف اندام های تناسلی، روی پاهای جلویی یا نزدیک به آنها هستند. این بیماری بسیار مسری است که برای به حداقل رساندن درد و احتمال سرایت، به درمان بسیار سریع نیاز دارد. شما به یک شامپوی مخصوص و داروی خوراکی مخصوص نیاز دارید که هر دو را باید از دامپزشک دریافت کنید. بهتر است که در فصل تابستان (در زمستان کمتر) بعد از هر حمام ماهانه به طور منظم از این شامپو برای جلوگیری از ابتلا و به منظور درمان البته در مراحل اولیه استفاده کنید.
علاوه بر شامپو می توانید ۲ بار در سال از داروی خوراکی که دامپزشک می دهد به منظور پیشگیری و درمان نیز استفاده کنید. کنه و بیماری جرب ممکن است از طریق یونجه، گیاهان خشک و تماس با خوکچه های هندی مبتلا انتقال پیدا کند. کرم های ریزی هم وجود دارند که موجودات میکروسکوپی هستند که در پوست خوکچه هندی زندگی می کنند و باعث ضعیف شدن و ریزش موی حیوان می شوند. اگرچه برای دیدن بسیار کوچک هستند، اما شما می توانید آنها را به صورت شفت هایی که روی موهای ریخته شده وجود دارند، ببینید. این شفت ها به صورت غبار مانند روی خوکچه هندی تیره رنگ دیده می شوند. این وضعیت را می توان با اسپری ضد کنه نه اسپری ضد کک درمان کرد. فروشگاه های لوازم حیوانات خانگی این اسپری را به شما نمی فروشند و شما باید آن را تنها از دامپزشک تهیه کنید.
مشکلات قارچ خوکچه هندی
تعدادی عفونت قارچی وجود دارند که ممکن است خوکچه هندی به آنها مبتلا شود و واقعا برای حیوانات خانگی ناراحت کننده هستند. با این حال باید بدانید که برخی از این مشکلات به انسان قابل انتقال هستند. بنابراین بعد از هر تماس با حیوان حتما دست هایتان را بشویید و اگر مشکوک هستید که خوکچه تان مبتلا به عفونت قارچی است، حتما از دستکش استفاده کنید. عفونت اصلی که می تواند به انسان منتقل شود و حیوان و انسان را به یک اندازه تحت تاثیر قرار دهد، عفونت قارچی خوکچه هندی است. بنابراین عفونت قارچی جزو بیماری های مشترک خوکچه هندی و انسان می باشد. خوشبختانه این نوع عفونت با استفاده از یک کرم مخصوص که دامپزشک تجویز می کند، قابل درمان است. برخی از شایع ترین مشکلات قارچی در خوکچه های هندی تحت عنوان جرب یا کچلی یا میکوسیس شناخته می شوند. میکوسیس برای خوکچه هندی بسیار دردناک ست و علائم آن شامل ریزش مو، خارش، پوست داغ و وجود یک ماده روی پوست و مو است. خوشبختانه کچلی قارچی با استفاده از انواع شامپوها و شستشو دهنده های مناسب برای این بیماری قابل درمان است.
بیماری اسهال خوکچه هندی
اسهال در خوکچه هندی اغلب بر اثر رژیم غذایی نامناسب به وجود می آید. آنها گاهی اوقات از مواد غذایی نامناسب یا خراب تغذیه می کنند یا اینکه غذایی برخلاف و متفاوت از رژیم غذایی معمولی شان مصرف می کنند. اسهال برای خوکچه های هندی واقعا خطرناک و جدی است. اسهال ممکن است خفیف یا شدید باشد و اثرات دردآور و خطرناکی بر روی حیوان بگذارد. بهتر است زمانی که یک خوکچه هندی می خرید مقداری از غذاهایی که در گذشته مصرف می کرده است را هم برایش فراهم کنید و به مرور زمان رژیم غذایی او را تغییر دهید، تا بر اثر تغییر ناگهانی دچار اسهال نشود. لازم به ذکر است برخی از مواد غذایی مانند کاهو خودشان ملین هستند و اگر به میزان زیادی مصرف شوند ممکن است حیوان را دچار اسهال کنند. اسهال ممکن است خود نشانه ای برای بیماری جدی تری مانند التهاب روده باشد. برای درمان اسهال خوکچه هندی در صورت خفیف بودن، می توان با یک رژیم غذایی مناسب شامل یونجه و آب به مدت ۴ یا ۵ روز درمان کرد اما برای موارد شدیدتر حتما باید به دامپزشک مراجعه کنید.
مشکلات پا خوکچه هندی
خوکچه هندی ممکن است از مشکلات پا ناشی از جراحت، چاقی و بیماری های دیگر رنج ببرد. در این موارد کف پاها به رنگ صورتی و سالم نیستند و خوکچه هندی ممکن است هنگام حرکت لنگ بزند. یک نمونه از شرایطی که ممکن است حیوان دچار آن شود، نوعی عفونت پا است که توسط قارچ ها یا باکتری های استامینوکوک ایجاد می شود و صاحب حیوان باید خیلی مراقب آن باشد. دامپزشک قادر است علت هرگونه مشکلی را که برای پای خوکچه هندی پیش می آید، برای شما کاملا توضیح داده و در نهایت مناسب ترین درمان را تجویز کند. درمان ممکن است شامل اسپری دارویی، پانسمان زخم و یا مصرف آنتی بیوتیک باشد. اگر متوجه هرگونه جراحت یا خراش روی پای خوکچه هندی شدید، بهتر است روی آن را با کمی پماد آنتی بیوتیک بپوشانید و بسیار مراقب باشید تا عفونت نکند.
جراحت و زخم خوکچه هندی
خوکچه هندی به طرق مختلف ممکن است دچار جراحت شود. آنها ممکن است بر اثر لغزش، دعوا و سر وکله زدن با حیوانات دیگر آسیب ببینند. این حیوانات موجودات بسیار سرسختی هستند که همواره می خواهند مشکلات سلامتی را که برایشان پیش می آید، مخفی نگه داشته و خودشان به آن رسیدگی کنند و این بدین معنی است که شما همواره باید به صورت منظم آنها را بررسی کنید تا مطمئن شوید هیچ مشکلی وجود ندارد. شما باید پاها، خز و دهان را بررسی کنید. اگر خوکچه هندی شما مشکلی مانند یک زخم باز بزرگ دارد، نیاز دارد که توسط دامپزشک معاینه شود اما اگر جراحت کوچک است و خیلی جدی نیست، می توانید با استفاده از داروهای ضدعفونی کننده آن را تمیز کنید. سپس با باند و گاز استریل روی زخم را ببندید.
Molocclusio در دندان های آسیاب کوچک خوکچه هندی
اگر دندان های آسیاب کوچک در فک بالا و پایین به طور منظمی روی هم قرار نگیرند، باعث بروز مشکلی می شوند که در طی آن ممکن است مشکلات بسیار زیادی برای حیوان پیش بیاید. به دلیل بروز این بی نظمی خوکچه هندی قادر نیست به خوبی غذایش را بجود و قورت دهد. با ادامه پیدان کردن این وضعیت ترشح بزاق دهان خوکچه هندی بسیار زیاد می شود. اگر دهان حیوان را به طور منظم بررسی کنید، به خوبی می توانید متوجه این مشکل شوید و در زمان مناسب به دامپزشک مراجعه کرده و درمان مناسب را شروع کنید. دامپزشک حیوان را بیهوش کرده و دندان هایی که باعث بروز مشکل شده اند را اصلاح می کند. باید به صورت دوره ای دندان های حیوان کوتاه شود. این مشکل یک بیماری ارثی است بنابراین برای پیشگیری از انتقال نباید خوکچه های مبتلا را پرورش داد. این بیماری معمولا در خوکچه های هندی بالای ۳ سال رخ می دهد.